dimecres, 22 d’octubre del 2008

Podem arribar a conéixer?

Entenem per conèixer una activitat humana que té com a objectiu l'aprehensió d’un estat de coses, de tal manera q pugi ser compartida amb els altres. Hi han tres graus de coneixement:
-Opinió que no troba cap justificació q pugi comunicar als altres de manera que l’hagin d’acceptar : jo crec en X però no n’estic segur.
-La creença que algú esta convençut del que pensa és veritat però no donar una justificació per dir q es veritat i sigui acceptada per tothom, jo crec en x però no tinc suficients proves per convèncer.
-I el saber q es una opinió fonamentada tan subjectivament com objectivament, jo crec en x, n’estic segur i x es veritat.
Conèixer té relació amb la recerca de la veritat i el coneixement, és a dir buscar-li un sentit a aquella creença o coneixement, o el mateix que la veritat trobada. L’objectiu del que se suposa que volem aconseguir, són resultats veritables. A vegades, se’ns fa difícil dir el que es veritat i el que es mentida. Hem d’utilitzar criteris, i afirmar que coneixem una cosa,, o dir que es veritable, quan ses pot estar segur de que ho és.

dimarts, 14 d’octubre del 2008

L'objecte de la filosofia. Doc 10. pàg 28


Cometari del tex de Ludwig Wittgenstein:

La filosofia i el tractament del llenguatge.

-Parla sobre en qué consisteix la filosofia. Diu que ha de ser fidel al llenguatge.
-La filosofia diu,que són un conjunt de proposicions lingüístiques

Aqust text de Ludwing Wittegenstein ens diu que el que realment vol aconseguir la filosofia és aclarir el nostre pensament, els nostres dubtes. Per tant no podem dir que la filosofia consisteix en una teoria, sinó que és una activitat, aquella activitat que ens ajuda a resoldre els fets i preguntes segons la logica, que ens formulem iteriorment en el nostre pensament.
Wittegenstein ens parla de proposicios filosòfiques com aquell fet que aspira a dónar una simple descripió, sinó que són que són les resposes, els aclariments d'aquestes proposicions.En conclusió, la filosofia en vol aclarir aquells pensaments que són opacs i confusos per a nosaltres.
El que defnsa l'autor seguint el mètode analiticolingüístic, és que sense llenguatge el món no pot existir, ja que ambdós tenen la mateixa estructura. L'autor juga amb els anomenats jocs lingüístics, i amb la lògica del llenguatge perfecte. El seu llenguatge és molt rigorós i acurat. Wittgenstein defensa que els problemes filosòfics apareixen degut als poblemes lingüístics.
A diferència d'aquest el mètode trnscendental, intenta fonamentar el coneixement no trobrar-li el sentit de les expressions lingüístics com fa Wittgenstein.


Aquí deixo un enllaç per si algú vol consultar més sobre la vida i obra de l'autor.
http://es.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein

dimecres, 8 d’octubre del 2008

Qüestió. pàg 31 núm 1.


-Com justificariesque l'afirmació només sé que no sé res, és una expressió que revela la saviesa de qui la pronuncia? En què consisteis la saviesa? D'entre els tractats més avall, qui diries que és savi?

Jo crec que la persona més savia, és la vella qu ha acumulat molta experiència en la seva llarga vida, perquè a adquirit conixement, i criteri, amb una visió empirista ja que separa les dues fonst de coneixement, que el mètode empericoracional considera experiència i raó

dimarts, 7 d’octubre del 2008

El problema de la filosofia contemporània. Doc12. pàg 30

- Per què l'existència de l'home actual és centrífuga i penúltima? Quines conse`qüències té per a nosaltres?

Perque renuncia a adoptar atituds socials i últimes. Un angoixós coeficient d provisionalitat que amenaça dissoldre la vida contemporània. Quan l'autor es refereix a centrífuga,vol dir que pensa més en l'exterior, en lo d'afora, que en si mateix.

- Has viscut alguna vegada aquesta expriència que explica Zubiri de replegar-se sobre un mateix?

Si, cada cop que ens parem a pensar sobre els nostres problemes, o cada cop que en parem a reflexionar sobre la vida, o ens qüestionem preguntes.

- Per Zubiri, qui és el problema de la filosofia contemporània?

El correcte plantejament de la qüestió, METAFÍSICA.



Aquí deixo un nllaç, per a qui vulgui, que pugui consultar més sobre la vida i obra de l'autor.

http://www.zubiri.net/vidaobra.html